AlbSpace

Pershendetje!
Ju urojm mireseardhjen!
Kjo eshte nje Webfaqe relativisht e re. Na ndihmoni duke na sugjeruar cfar do te donit ju te gjenit ne kete faqe.

  Jul Variboba ( 1724 - 1768 )

  Share
  avatar
  Angel_Dreams
  Admin
  Admin

  Numri i postimeve Numri i postimeve : 259
  Join date : 03/06/2009
  Age : 27
  Location : Albania, Berat

  Roleplay Game
  Game Game: 50

  Jul Variboba ( 1724 - 1768 )

  Mesazh  Angel_Dreams prej Fri Nov 25, 2011 11:59 pm

  Gjella e Shën Mërisë virgjër

  Oj jet' e ëmbël,o Shën Mëri,
  vjershin e ri ea na mbiso;
  si do shurbier,si ti t'pëlkier,
  ti bashk' mene nga e këndo.

  Na ning dimi ti të vandonjim,
  ti të nderonjim si meriton;
  se je fanmirë se na do mirë,
  këta ti thomi,këjo baston.

  Cili njeri sa i lart' je,
  sa gracje ke,mund nimëronjë?
  Vet' Zoti inë ti di vandinë,
  jatër gjuhë s'di ti këndonjë.

  Nd'atë dikret çi fjet karta,
  vetëm sa lart ti qeve vënë;
  neve të tjerët të bjerrt',të mjerët,
  gjarpri mëkatat na pat ngrënë.

  E bër' aposta për Tënzonë,
  shkele Dimonë,i re pir mort;
  ti vetëm qeve porsa u leve,
  ndi trut' ia ngjoke,ia ngjoke fort.

  Jot ëm' Shin Ana me Shin Xhakinë
  fimilë s'kinë e,pjot me lot,
  e shertëruan,e agjëruan,
  ashtu ti bjetin ka Inzot.

  Me vute e meshë e raciuna,
  me divuciuna e me hjidhi,
  të kunçipirti,të parturti
  Shin Ana e mirë ndi pjakëri.

  Kur ti u leve,e qiell e dhe
  bëri hare ndir gjith' kundat;
  haret' i solle kur ti dolle,
  dolle si dielli e pamëkat.

  Tri vjet u mbille ndi një kuvend
  bëre kutiend ti Tënëzon';
  i dhe nji lule,nji trëndafile,
  i dhe të virgjrit çi lulëzon.

  Andaj Zotinë tij t'u prejar,
  t'u namurar e mir' të dish:
  e të bekoi,të shëjtëroi,
  e shpirti kurmin t'e bëri kish'.

  Nj'ëmgjëll aposta të suall mbashatën,
  të suall uratën ndi kit modh';
  - O e lumja grua,Ti si e thua?
  Ti Zoti in' për ëm' të zgjodh.

  Ti rispëndove:- U'jam e virgjër
  Si nji e virgjër mund jetë ëmë?
  Këjo mbashatë ning ësht' uratë;
  pir nji të virgjër ësht' më se nëmë.

  Ëngjëlli foli:- Jo,se Zotin'
  tek vete hin,ning e danon
  virgjinitatet e puritatet;
  tek më e nget,më e ngjaron.

  Si pasikiri tek dielli hin,
  ai ning e nxin,e dritëson.
  Mos kij pahur,mos kij timur:
  vet' Shpirti shëjt' vjen e të mbjon.


  (1762)

  Kanka e të zgjuarit

  Zgjou,bir,jo më gjumë,
  ngjou,se mi fjëjte shumë.
  Jeta ime,xha m'u zgjo,
  zgjou se bëre nino.
  Vjen një legë pekurar'
  pruçesion ti vizitar.
  Gjegj si loznjin,si këndonjin,
  dhenë e detin e gjëmonjin,
  Karramunxa e fishkarole,
  surdullina e rusinjole,
  mirë bukur e ngular, -
  o çi vjersh! Ti rikriar.
  Gjegji,bir,e iu gëzo,
  me kto duars i beko.
  Ruaj rigale çi ti sualltin,
  gjithë mandrën e rëzuatin.
  Nga me dorë ti kit qengje,
  çi ësht' e bardh' si nji skamëngje.
  Çi ësht' e tener këjo gjiz'!
  Ruaj e suall ki kaçiapriz.
  E kaciqin me kit dhi
  e suall ki buzëzi.
  E gastratin pjot lesh
  e suall ki këmbëlesh.
  Ç'ësht' i ëmbël ki huall!
  Erdh Nikolla e t'e suall.
  Nji manure pratunere
  e njo zok si kaçjulere
  e nji t'egërith pëllumb
  e suall Ngjisku me nji tumb
  Via,bir,zgjou,pravoi,
  pekurarët bekoi.
  Erdh edhe nji leg' divote
  tue kënduar parambote.
  Ruaji,bir,e i gëzo,
  zgjou se bëre nino.
  Vjen Xhudita me nji gjel,
  zunë fill ajo kangjel.
  Suall Malita nji kapua,
  e e motra nji pagua.
  Pesë bracë xagarele
  suall e ve Rutiçele.
  Suall e bija ca këstanja,
  kirgorina edhe milanja.
  Suall Rakelea nji brez
  se t'e ngjeshinj nd'atë mes.
  Me nji fash rikamatë
  erdh Suzana çi me natë.
  Lia suall dica skutina,
  e ca ve Carafina,
  e Dilusha,çi u martua,
  suall nji kez',m'e suall mua.
  Ruaji gjith' e i beko,
  zgjou se bëre nino.


  (1762)

  Copyrigt '1996 Eshref Januzaj ( januzaj@informatik.tu-muenchen.de ).

   Ora është Fri May 25, 2018 6:57 am